Kaymakamımız Mustafa GÖZLET Sayın Valimiz Salim DEMİR’in eşi Sayın Nezahat DEMİR Hanımefendinin himayelerinde yürütülmekte olan, Sivaslı Çok Programlı Anadolu Lisesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen DOĞAL BESLENME VE SAĞLIKLI YAŞAM PROJESİ kapsamında düzenlenen farkındalık seminerine katıldı.
Uşak Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden Gıda Mühendisi Ahmet ÖZOĞUL, Uşak Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Buket Aydeniz GÜNEŞER, İlçe Tarım Müdürü Yusuf KAÇAR, Daire Amirleri ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen Seminerde konuşan Kaymakam GÖZLET, “ Günümüzde en önemli sorunların başında sağlıklı beslenme ve sağlıklı besinlerin temin edilmesi gelmektedir. Bizler öncelikle sağlıklı gıda ile beslenmek zorundayız, sağlıklı gıda demek sağlıklı nesil demektir, nesil sağlıklı olunca ülkemizin geleceği sağlıklı ve parlak bir gelecek olacaktır” diyerek öğrencilere öncelikle ailelerine seminerde anlatılan sağlıklı beslenme, gıda temizliği konularında ailelerine bilgilendirmelerini, sağlıklı gıda ile beslenmeyi alışkanlık haline getirmelerini, yaşam felsefesi edinmelerini söyledi.
Günümüzde toplumlarda görülen hastalıkların %70’i beslenme kaynaklı oluşmaktadır. Bu proje ile ekmeklik Tam Buğday unu kullanılarak üretimi yapılan Tam buğday Ekmeği tüketim bilincini ve kültürünü oluşturmak, böylece beyaz ekmek tüketimine bağlı hastalıkların önüne geçmek, obezite, şeker hastalığı, kanser, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kalp damar hastalıklarının kamuya olan yükünün azaltılması amaçlanırken bunun yanında her geçen gün görülme oranı artan glütene bağlı alerjik hastalıkların ve glüten duyarlılığı olan kişiler için toplumda farkındalığın arttırılması, bu vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi , glütensiz ürünlerin ulaşılabilirliğinin kolaylaştırılması ve fiyatların herkesin faydalanabileceği makul seviyelere gelmesini sağlamak amacıyla böyle bir proje yazmaya ve uygulamaya gerek duyulmuştur. Ayrıca ilimizde Karabuğday ile ilgili tespit edilecek bölgenin karabuğday üretim sahası olarak anılması sağlanacak, bu proje ile ilimiz ,Glütensiz ürünlerin hammaddesi olan karabuğday ve karabuğday unu bakımından marka şehir olacak ve ilimizde yakılan sağlıklı beslenme meşalesinin tüm ülkemizi aydınlatacak bir ışığa dönüşmesi sağlanacaktır. Bu konuda küçükte olsa atılan bazı adımlar çok değerlidir. Bakanlığımızın, restoran menülerinde alerjen gıda içeriklerinin belirtilmesi konusunda yaptığı çalışmalar, çocuklarımıza küçük yaşta doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırma amaçlı okullarda çeşitli eğitimler yapılmaktadır.
Bu projeyle
*Toplumda Sağlıklı Beslenme Bilincinin oluşturulması,
*Diyabet ve Çölyak hastaları için gerekli gıdalara makul fiyatlarda ulaşılabilirliğin sağlanması,
*Beslenme kaynaklı hastalıklarla ilgili toplum duyarlılığının artırılması ve bu hastalıklardan kaynaklı kamuya büyük bir yük olan sağlık giderlerinin azaltılması,
*Obezite, diyabet ve ekmek israfı ile mücadele edilmesi,
*Toplumun yaşam kalitesinin artırılmasının sağlanması,
* Gıda Güvenliği ile ilgili farkındalık arttırılarak izlenebilir besin zinciri oluşturulacaktır.